Begravning

Som anhörig kan man vid dödsfall uppleva chock och en känsla av overklighet. Det kan då vara skönt att veta att detta är helt normalt. Tveka inte att höra av dig till din församling för råd och stöd. Medarbetarna är vana vid den här situationen och kan hjälpa dig.

Boka dag och kyrka

Välkommen att boka tid och kyrka för begravning. Du behöver inte först vända dig till begravningsbyrå. Vi försöker tillmötesgå önskemålen från de sörjande i mesta möjliga mån. Det vanliga är att torsdagar och fredagar önskas för begravning, men även andra dagar är möjliga.

För jordbegravning erbjuder vi tider kl 11.00 och för kremation både kl 11.00 och 14.00.

Vi erbjuder också våra församlingshem för minnesstund.

Begravningssamtalet

Efter att begravningsgudstjänsten är inbokad, hör prästen av sig så snart som möjligt för begravningssamtal. Ofta gör prästen hembesök, men samtalet kan också äga rum i någon av våra lokaler. Bor man långt bort kan även samtalet hållas per telefon.

Under begravningssamtalet finns möjlighet att prata igenom vad som hänt och berätta om den döde. Man planerar psalmer och musik. Vi följer Svenska kyrkans ordning för begravningsgudstjänst som ger stora möjligheter för personlig utformning. Varje begravningsgudstjänst är unik.

Bårtäcke och blommor

Församlingen har ett vackert bårtäcke som tillhandahålls vid begravningsgudstjänst. När man använder bårtäcke har man ingen kistdekoration eller blommor på kistan. Handbuketter läggs på bårtäcket vid avskedet.

Buketter och kransar läggs efter gudstjänsten ut på kyrkogården där de får ligga kvar tills de vissnat ner.

Nyhet i begravningslagen

Den 1 maj 2012 ändrades begravningslagen så att det får gå högst en månad mellan dödsfall och kremation eller gravsättning. När bokning sker ska man även räkna in de 5 dagarna som krematoriet behöver.